Kažu da je pobačaj ubojstvo - zašto?

Treba znati da ima svakakvih ljudi, i neki se bore protiv abortusa argumentima za koje nemaju utemeljene dokaze. No što se tiče pobačaja ploda, činjenica jest da se u 2. tjednu trudnoće djetetu razvija srce koje počinje kucati u 3. tjednu (20-ak dana nakon oplodnje).

Također je činjenica da je Etičko povjerenstvo Petrove bolnice Ustavnom sudu Republike Hrvatske na pitanje “kada počinje život?” dalo odgovor “spajanjem muške i ženske jajne stanice”, uzevši u obzir da je to odgovor sa medicinskog stajališta, a ne, kako to mnogi žele prikazati, sa vjerskog stajališta (inače bi Ustavni sud to pitanje postavio vjerskoj zajednici, a ne medicinskoj struci).

Isto je potvrdio i Europski sud pravde u sporu C-34/10 “Oliver Brüstle v Greenpeace e.V.” gdje je presudio da nije moguće patentirati izum za čiji je proces potrebno uništiti ljudski embrio ili koji koristi ljudski embrio kao materijal. Sud je tada definirao da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, tj. da ljudski život započinje oplodnjom. (više informacija)

Nedugo nakon presude, za vrijeme plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strassbourgu na press konferenciji su objavljeni “Članci iz San José-a” koji su usvojeni na Costa Rici 25. ožujka 2011. godine kako bi pomogli zakonodavcima, vladinim dužnosnicima, sucima, odvjetnicima, akademicima i studentima kako bi mogli ispravno promovirati i artikulirati ljudska prava kroz odgovarajuće objektivno razumijevanje kako međunarodni zakon štiti pravo na život. Ovi članci osporavaju lažne navode koji uskraćuju pravo na život nerođenima. Oni također osporavaju navode koji pogrešno promiču pobačaj kao temeljno pravo i tvrde da ljudski život ne započinje začećem. (više informacija)

Pročitajte Članke iz San José-a i njihove potpisnike.

Iz navedenog se može nedvojbeno zaključiti da je namjerni pobačaj u bilo kojem trenutku trudnoće ubojstvo ljudskog bića.

Povratak na često postavljena pitanja Povratak na često postavljena pitanja

Leave a Reply

Your email address will not be published.